Dæmpende signaler

Det ukendte signal

Vi træner for at få hesten til at ”gøre som vi gerne vil”. Men vi vil også gerne være venner med vores hest, og se os selv som dens partner. Så hvordan balancerer vi at træne hesten til, at gøre som vi vil, og samtidig lytte til den? Og hvad betyder det, at vi lytter til vores hest?

Vi er ikke heste. Selvfølgelig er vi ikke det. Men det er alligevel relevant at pointere, fordi der er så meget snak om at kommunikere med kropssprog. Og det gør vi også. Men hvor meget vi end prøver, er vi meget underlegne i vores kropssprog i forhold til hesten. Vi behøver ikke lave store bevægelser for at hesten læser os - for heste kommunikerer i reglen med meget finere signaler, end vi gør. Og ofte bliver meget fokus på kommunikation med kropssprog til en stressfaktor for hesten, fordi den hele tiden prøver at læse alle de signaler, som vi (ubevidst) sender. Signaler, som vi kun viser, fordi vi er så upræcise og underlegne i vores kropssprog. Det vi KAN gøre, er at gøre os umage med at læse hestens kropssprog. Og her bliver det underligt. For en stor del af hestens signaler er stort set ukendte for hestefolk.

Ukendte? Hvordan kan det være? Måske fordi vores fokus har ligget et andet sted? Vores fokus med hensyn til hestens adfærd, har været på hierarki og dominans. Men for et bytte- og flokdyr som hesten er noget af det vigtigste at holde fred med de andre medlemmer af flokken. Derfor er nogle af de vigtigste signaler for hesten (og mange andre flokdyr) de dæmpende signaler.

Dæmpende signaler blev første gang beskrevet af den norske hundetræner og etolog Turid Rugaas i 2005. Hun beskrev, at hunde har over 30 forskellige signaler, som de bruger til at deeskalere konflikt, invitere til leg og kommunikere følelser.

Signalerne har primært disse formål:

-          at fortælle, at det individ, der udfører dem, ikke er en trussel

-          at fortælle om og forløse stress for den, der udfører dem

-          at få modtageren til at slippe stress og aggression

Dæmpende signaler er siden 2005 blevet en anerkendt del af de fleste hundetræneres forståelse af hunde.

Begrebet dukker også oftere og oftere op i forbindelse med heste. Det er dog stadig ukendt for de fleste, og selv blandt dem, der kender til emnet, kan omfanget af hestenes brug af signalerne og antallet af dæmpende signaler overraske.

Dette er første, i en serie på tre blogs hvor jeg sætter fokus på disse, for hesten, essentielle signaler. Læs med i de kommende blogs hvor jeg diskutere hvordan vi kan læse dem, undersøger hvad vi kan bruge viden om dem til i vores træning og hvad der sker, hvis vi overhører eller fejltolker dem.