Del tre: Indparkering
Denne del handler om hvordan vi gør selve opsidningen til en god og tryg oplevelse for både hest og rytter. Opsidningen er det, der starter alle vores rideture med vores hest. Hver dag, resten af vores liv sammen med den. Derfor er det et sted hvor al god træning virkelig kommer dobbelt igen, og et sted jeg altid træner til hudløshed før jeg hopper op første gang. Og hvis det stopper med at virke, træner jeg det igen, så jeg og min hest altid har glæde af en rolig opsidning. Hvis din hest kan starte jeres ridetur tillidsfuldt stående ved en opsidningsskammel, være tryg, rolig og afventende, så har den et godt udgangspunkt for at resten af rideturen også bliver god.
Alt for ofte ser jeg equipager hvor selve opsidningen bare skal overståes. Hesten tripper og rytteren bliver irriteret. Rideturen starter i minus for begge parter. Dette kan fuldstændigt undgås hvis hesten er godt trænet og forberedt på opgaven. Derfor er denne del så vigtig for mig.
Husk hvad du har lært i de sidste to dele. De redskaber du har trænet skal du nu bruge. Både den trinvise opbygning af en øvelse fra tilvænings-delen og de basissignaler du har indlært er vigtige når du skal lære hesten at indparkere ved en skammel.
Igen er dette også en guide du kan bruge når du vil træne din rutinerede ridehest. Hvis den endnu ikke kan indparkere kan du lære den det, ellers kan du hente inspiration til at forfine jeres kommunikation. Husk at heste med (nuværende eller tidligere) negativ association til ridningen kan have sværere ved at løse opgaven. Du kan overkomme dette i din træning dels ved at dele øvelsen op i mindre bidder, dels ved at bruge belønning fx i form af godbidder.
Vigtige pointer før du går i gang
Også i træningen af indparkering er timing af pres og eftergivenhed alfa og omega. Helt grundlæggende kan det siges at det vigtigste i træningen er at du altid slipper dit pres når hesten svarer rigtigt. Det vil sige at når du giver hesten et signal til at flytte bagparten skal du stoppe signalet når hesten svarer rigtigt. Også selvom svaret ikke er helt nok. Så lægger du blot et nyt signal bagefter. Slip af pres er det der fortæller hesten at den gjorde det rigtigt. Når vi glemmer at slippe presset tilvænner vi i stedet hesten til pres, og det kan resulterer i at hesten ikke lærer at svare på signalet, eller at vi skal skrue urimelig højt op for presset. Begge dele er uhensigtsmæssige.
En anden vigtig pointe er at starte med et blødt pres. Det pres vi starter med giver hesten en idé om hvilket pres vi forventer at den svarer på. Det betyder at jo blødere signaler vi formår at give, jo bløder signaler kan vores hest svare på.
Trin for trin guide
Også denne øvelse trænes bedst når den er delt op i små bidder. Jeg har igen lavet den trappe, jeg hyppigst bruger når jeg træner indparkering. Hvert trin på trappen indøves grundigt før jeg går videre til næste trin.
- Lær hesten at flytte bagpart for et let pisketap. Det gøres nemmest ved at stå på højre siden af hesten og give signalet højt på siden af hestens bagpart (højt, så du senere kan nå samme sted fra modsatte side).
- Hvis hesten flytter sin bagpart stopper du signalet og giver evt en godbid. Hvis hesten ikke svarer, kan du hjælpe den ved at flytte dens hoved lidt i retning mod dig selv. Det vil hjælpe den til at svinge bagparten i modsatte retning. Det kan ikke anbefales at skrue op for presset, når hesten ikke kender betydningen af det.
- Træn dette til din hest svarer hurtigt og selvsikkert.
- Nu flytter du dig selv til hestens venstre side. Herfra rækker du over dens ryg med pisken og gentager dit tidligere indlærte signal (signalet ligger på højre side, samme sted som før).
- Hvis hesten flytter sin bagpart mod dig (husk at stå på en måde så hesten ikke føler sig blokeret af dig) slipper du presset og roser den, Hvis den ikke svarer rigtigt kan det hjælpe at flytte dens hoved lidt væk fra dig. Husk at give din hest god tid til at svare rigtigt.
- Når hesten både kan flytte bagparten væk fra dig og hen mod dig på et let signal er du klar til at gå videre.
- Lær nu hesten at flytte skuldrene på samme måde, med et let pisketap. Her kan du hjælpe hesten ved at flytte dens hoved samme ved som skuldrene skal flyttes.
- Når du kan flytte både hestens forpart og bagpart på lette signaler, og den svarer med sikkerhed, er du klar til at gå videre.
- Find en opsidningssskammel. Du kan bruge alt hvad du har fantasi til, både barriere, trappestiger, ølkasser el. lignende. Vær bare sikker på at det du vælger står stabilt.
- Træd op på din opstidningsskammel. Brug dine basissignaler til at få hesten frem til det ønskede sted ved skamlen.
- Brug nu dine indlærte signaler for flyt af forpart og bagpart til at placere hesten rigtigt i forhold til opsidning.
- Giv den gerne godbidder (på modsatte side, ræk dem over ryggen) når den står korrekt.
- Øv dette MANGE gange før du bruger det til at side op. Hvis det er første gang hesten skal have rytter på anbefaler jeg altid at også dette gøres trinvist, helst med en hjælper.
Hyppige faldgruber
Presset slippes ikke korrekt og hesten forstår ikke øvelsen. Vær omhyggelig med altid at slippe presset, ved det mindste forsøg på et rigtigt svar.
Presset øges for hurtigt, fordi hesten ikke får nok tid til at svare rigtigt. Gå langsomt frem.
Trinnene laves for svære. Vær aldrig bange for at gå et trin tilbage.