Del to: Basissignaler

miriel i liner.jpg

Basissignalerne er grundlaget for al god ridning. Gode basissignaler giver sikre og trygge rideheste, der er 100 % med på hvad rytteren mener med de forskellige hjælpere, og derfor har størst mulig chance for at svare rigtigt på vores anvisninger. Det er vigtigt for mig at hesten kender basissignalerne før der kommer en rytter på ryggen. Det letter kommunikationen og samarbejdet mellem hest og rytter og sikre gode oplevelser, hvor hesten er forberedt på opgaven. Hvis du har en ældre ridehest kan du bruge denne guide til at tjekke at den er god til basissignalerne.

Her beskriver jeg hvordan du træner basissignalerne fra jorden. Du får en trin-for-trin – guide, og viden om hvad der er vigtigst at huske når du træner basissignaler. De vigtigste signaler er for mig stop og frem, så de er fokus i denne del.

 

 

 

miriel1.jpg

Hyppige faldgruber

Presset slippes ikke korrekt og hesten forstår ikke øvelsen.

Mennesket kommer til at gå og stoppe før hesten, og hesten trænes derfor kun til at følge menneskets bevægelser i stedet for hjælperne.

Vigtige pointer før du går i gang

Når du træner basissignalerne er timing af pres og eftergivenhed alfa og omega. Helt grundlæggende kan det siges at det vigtigste i træningen er at du altid slipper dit pres når hesten svarer rigtigt. Det virker måske banalt at skrive, men det er den fejl jeg hyppigst oplever. Det vil sige at hvis du anholder i tøjlen og hesten sætter farten ned/stopper så SKAL du slippe presset i tøjlen. Selv hvis det betyder at hesten går frem sekundet efter. Slip af pres er det der fortæller hesten at den gjorde det rigtigt. Når vi glemmer at slippe presset tilvænner vi i stedet hesten til pres, og sådan skaber man en hest der er ”hård i munden” eller ”schenkeldøv”.

En anden vigtig pointe er at starte med et blødt pres. Det pres vi starter med giver hesten en idé om hvilket pres vi forventer at den svarer på. Det betyder at jo blødere signaler vi formår at give, jo bløder signaler kan vores hest svare på

 

 

Trin for trin guide

Øvelserne i denne del kan laves i al slags udstyr; grime og træktov, kapsun, sidepull og tøjler, grime og tøjler eller hovedtøj med bid og tøjler. Jeg vil altid vælge at træne både med grime og træktov og med det udstyr jeg ønsker at ride hesten med senere.

  1. Vælg udstyr. Her beskriver jeg øvelsen med grime og træktov.
  2. Stå ved din hests mule. Giv din fremad-signal, fx ordet ”skridt” eller en hyp-lyd. Stå stille når du har givet hyplyden. Når hesten begynder at bevæge sine ben må du også gå.
  3. Hvis hesten ikke svare på din hyp-lyd (hvilket er helt okay, når den endnu ikke er trænet til det), kan du hjælpe den med bløde pisketap på bagparten. Det er vigtigt at pisketappene er bløde og hyppige i frekvens. Når hesten går stopper du dine pisketap og går med.
  4. Hvis hesten ikke svare på dine pisketap (det er også helt okay), kan du hjælpe den med et let pres fremad i grimen. Det er vigtigt at dine ben stadig står stille til hesten går, bare et skridt.
  5. Dette gentages til hesten svare på din hyp-lyd.
  6. Når du skal stoppe hesten går du igen ved dens mule. Du kan vælge at bruge en stop-lyd, og anholde blødt i tovet, mens du stadig går. Når hesten stopper, stopper du også og slipper presset i tovet.
  7. Hvis hesten ikke stopper ved et blødt pres fastholder du/ eller øger presset i tovet til den stopper. Når den stopper, stopper du også og giver efter i tovet.
  8. Ros din hest og dig selv, I er på rette vej.
  9. Gentag øvelserne til hesten svare som du ønsker. Vær hele tiden opmærksom på din egen timing i pres, slip af pres og hvordan du flytter dine ben.

.