Del et: Tilvænning

2016-05-31 11.10.07.jpg

Igennem hele hestens liv skal den tilvænnes til ting: til grimen, til dækkener, til at stå stille på staldgange, til at blive striglet, til smed, til sadel, til rytter, til trafik, og listen fortsætter. Når du har redskaberne til at gøre tilvænningen tryg for hesten sikre du den gode positive oplevelser, der giver dig en tryg og sikker hest.

Principperne kan bruges i tilvænning til mange forskellige ting, kun din fantasi sætter grænser.

 

 

 

 

 

Trin for trin guide

Tilvænning kan foregå på mange måder. Jeg vælger altid metoden ”gradvis tilvænning”, da det er min vurdering at den bedst tilgodeser hestens mentale velbefindende. Du kan bruge gradvis tilvænning til uendelig mange ting, bare formålet er at hesten skal lære ikke at reagere. Følg denne trin for trin guide for at prøve med din hest.

shapingtrappe.jpg
  1. Vælg dit endemål. Her vil jeg genenmgå hvordan en hest kan tilvænnes til sadel.
  2. Byg din vej mod endemålet op som en trappe hvor hvert trin symbolisere et lille skridt på vejen mod målet. Min trappe ses til højre og nedenfor. Dit øverste trin er det ønskede resultat 
  3. Lav din egen trappe. Nogle heste kræver flere eller færre trin, det er vigtigt hele tiden at holde øje med sin hest. Og start hellere med for mange end for få.
  4. Nu starter du ved første trin. Hesten må gerne reagere, men det er vigtigt at reaktion er lille, og at du kan blive på trinnet uden at hesten flygter. Hvis den flygter fra din påvirkning (her sadelunderlaget) vil den lære at det er hvad den skal gøre for at håndtere situationen.
  5. Hvis hesten har en lille reaktion (fx øget opmærksomhed mod underlaget) beholder du underlaget i den valgte afstand indtil hesten er rolig.
  6. Hvis hestens reaktion er stor (fx den springer til side) var trinnet for svært, og du skal tilbage på et tidligere trin, eller opdele øvelsen i flere trin.
  7. Du bevæger dig trin for trin, op ad trappen. Gå først til næste trin når hesten er tryg på nuværende trin.
  8. Det er afgørende at du giver dig god tid, det kommer dobbelt igen, i form af en tryg hest.

 

Nedenfor ser du trappen i stor format. Den er kun brugt som eksempel og model. Du kan bygge trapper med helt andre mål og flere eller færre skridt.

shapingtrappe.jpg
DSC04517.JPG

Vigtige pointer

Gå LANGSOMT frem

Hvis hesten reagerer voldsomt, var trinnet for stort - del det op i mindre bidder

Hvis du fjerner påvirkningen før hesten er rolig vil den ikke have fået det rigtige udbytte af trinnet (fx at være tryg ved underlaget)

Fasthold ikke en for svær påvirkning, det kan øge hestens følsomhed overfor påvirkningen